Enemmistö sallisi eutanasian ”elämään väsyneille” – Alankomaissa armokuolema on laillinen, mutta vääntöä sen rajoista käydään taas

Toisen tutkimuksen mukaan 10000 hollantilaisvanhusta haluaisi kuolla heti. Osalla taloudelliset ja sosiaaliset syyt painavat päätöksessä terveyttä enemmän.

Alankomaat
Teksti
Mika Horelli

Alankomaissa elää noin 10 000 vanhusta, jotka haluaisivat kuolla vapaaehtoisesti heti kun mahdollista. Toive armokuolemasta kuitenkin vähenee, jos vanhusten terveydellisiä, taloudellisia tai asumisolosuhteista kyetään parantamaan tai heidän riippuvaisuutensa muiden ihmisten avusta vähenee.

Asiat käyvät ilmi maan hallituksen asettaman työryhmän tekemästä tutkimuksesta, jossa haastateltiin 21 000 yli 55-vuotiasta Alankomaissa asuvaa ihmistä sekä 1 600 lääkäriä. Lisäksi tutkimuksessa analysoitiin 200 eutanasiahakemusta. Joukossa oli sekä hyväksyttyjä että hylättyjä hakemuksia.

Tutkimuksen perusteella näyttää siis siltä, että ainakin osa eutanasiaa toivovista haluaa kuolla taloudellisista tai sosiaalisista, ei terveydellisistä syistä. Näin, vaikka eutanasian sallimista on perusteltu lähes yksinomaan lääketieteellisillä syillä.

Tutkimus liittyy Alankomaissa meneillään olevaan poliittiseen kiistaan siitä, pitäisikö maan eutanasialainsäädäntöä kiristää tai lieventää.

Kiistan toisen laidan muodostavat kristilliset puolueet, joiden mukaan armokuolema tulisi kieltää kokonaan.