Enemmistö irlantilaisista kannattaa Pohjois-Irlannin yhdistämistä tasavaltaan – kunhan se ei maksa heille mitään

Tällä hetkellä Britannian hallitus tukee Pohjois-Irlannin taloutta laskentatavasta riippuen 6,7–15,7 miljardilla eurolla vuodessa.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Brexit on aiheuttanut paljon spekulaatioita Pohjois-Irlannin tulevaisuudesta osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Britannian ja Irlannin tasavallan hallitukset ovat sopineet asiasta vuonna 1998 solmitussa Belfastin sopimuksessa, jota kutsutaan myös Pitkänperjantain sopimukseksi. Sen mukaan Pohjois-Irlanti voi liittyä Irlannin tasavaltaan, jos pohjoisirlantilaisten enemmistö kannattaa yhdistymistä kansanäänestyksessä. Sopimuksen perusteella asia on siis yksinomaan maakunnan asukkaiden päätettävissä.

Kansanäänestyksen järjestäminen on ollut Pohjois-Irlannissa enemmistön muodostaneille protestanttisille unionisteille täysin mahdoton ajatus. Sellaista ei ole koskaan edes yritetty järjestää. Pohjois-Irlannin väestökehitys näyttää kuitenkin johtavan väistämättä siihen, että protestantit jäävät lopulta vähemmistöön.

Lauantaina 1. toukokuuta 2021 julkaistu mielipidetiedustelu toi mielenkiintoisen näkökulman Pohjois-Irlannin tulevaisuudesta käytävään keskusteluun. Tiedustelun mukaan suurin osa, kaksi kolmasosaa Irlannin tasavallan kansalaisista kannattaa Pohjois-Irlannin liittämistä tasavaltaan.