Elämää Itä-Ukrainassa: Sähköšokkeja, kidutusta ja mielivaltaisia pidätyksiä

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ukrainan hallitusta tukevat joukot syyllistyvät samanlaisiin ihmisoikeusrikkomuksiin kuin kapinalliset.

”He sanoivat, että olen Putinin vastustaja, joten olen rikollinen. He pakottivat minut kirjoittamaan testamentin ja toimeenpanivat valeteloituksen.

He käskivät minua kirjoittamaan viestin perheelleni. Sen jälkeen he veivät minut pihalle. Kuulin kun he latasivat aseensa. Sen jälkeen luoti sujahti korvani juuresta ja menetin kuuloni.”

Anatoli Poljakovin kertomus Luhanskista sisältyy kahden ihmisoikeusjärjestön, Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin työstämään raporttiin, joka julkistettiin tänään Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Järjestöt syyttävät sekä Ukrainan hallitusta että Venäjän tukemia kapinallisia siviiliväestön mielivaltaisista pidätyksistä ja kidutuksesta Itä-Ukrainassa.

56-sivuinen raportti perustuu kymmenien uhrien, heidän perheenjäsentensä ja muiden todistajien haastatteluihin. Sen kuvaamat tapahtumat ajoittuvat viime vuoteen ja tämän vuoden alkupuoliskolle.

Raportin mukaan siviilien asema Itä-Ukrainassa on erittäin vaikea. Ukrainan hallituksen joukot epäilevät pidättämiään siviilejä kapinallisiksi. Separatistit puolestaan syyttävät pidätettyjä vakoilusta Ukrainan hallituksen hyväksi.