Ei-äänille selvä voitto – loppuvatko Kreikasta rahat?

Maan pankkien kohtalo on nyt EKP:n käsissä.

Aléxis Tsípras
Teksti
Jarmo Raivio

Kreikkalaiset hylkäsivät selvin numeroin maan velkojien vaatimat talouden lisäkiristykset. Sunnuntaisessa kansanäänestyksessä ei-puolen kannatus oli yli 60 prosenttia. Äänestysvilkkaus oli 63 prosenttia.

Kansanäänestys oli Kreikan pääministerin, vasemmistolaisen Syriza-puolueen johtajan Alexis Tsipraksen yllätysveto, johon hän turvautui Kreikan ja sen päävelkojien neuvottelujen ajauduttua viime viikolla umpikujaan. Äänestyksessä kreikkalaisilta kysyttiin, hyväksyivätkö he velkojien ehdotuksen, joka olisi merkinnyt esimerkiksi veronkorotuksia ja entistäkin tiukempaa talouskuria.

On erittäin epäselvää, mitä seurauksia ei-puolen voitolla Kreikalle on. Ennen kansanäänestystä useiden euromaiden johtajat varoittivat, että käytännössä äänestyksessä on kyse Kreikan eurojäsenyydestä. EU-maiden lisäksi Euroopan keskuspankki EKP sekä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat lainanneet Kreikalle rahaa maan ajauduttua velkakriisiin.

Pääministeri Tsipras piti vaalituloksen selvittyä televisiopuheen, jossa hän ilmoitti Kreikan palaavan heti maanantaina neuvottelupöytään. Paluusta ei tule helppo, Saksan apulaisliittokansleri Sigmar Gabriel totesi sunnuntai-iltana olevan ”vaikea kuvitella”, miten uudet neuvottelut Kreikan kanssa olisivat edes mahdolliset.

Tarkkaan ottaen äänestäjät hylkäsivät yhden ratkaisuehdotuksen Kreikan ja sen päävelkojien koko alkuvuoden kestäneissä neuvotteluissa. Neuvotteluja ei kuitenkaan koskaan saatu päätökseen. Äänestyksen kohteena ollut ehdotus koski Kreikan edellistä pelastusohjelmaa, joka keskeytettiin, kun neuvotteluissa ei päästy tulokseen.