Ebola palasi Länsi-Afrikkaan - tartuntojen määrä taas kasvussa

Tulevaisuus näyttää jälleen synkältä Guinealle, Sierra Leonelle ja Liberialle.

ebola
Teksti
Jari Lindholm

Ebola-tautitapausten määrä on jälleen kääntynyt kasvuun epidemian pahimmin runtelemissa maissa Länsi-Afrikassa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Koko viime vuoden jatkunut epidemia osoitti alkuvuodesta jo laantumisen merkkejä, kun tappavan viruksen leviäminen Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa näytti pysähtyneen paikallisten ja kansainvälisten avustustoimien ansiosta.

Jopa pahimmassa ebola-maassa Sierra Leonessa tilanne parani niin paljon, että hallitus ilmoitti avaavansa seitsemän kuukautta suljettuina olleet koulut maaliskuun lopussa.

Nyt tulevaisuus näyttää jälleen synkältä. WHO:n mukaan tautitapausten määrä on kasvanut kahtena viikkona peräkkäin. Guineassa, joka oli alkuvuodesta lähes ebolasta vapaa, tapausten määrä on kaksinkertaistunut. ”Tartuntojen määrän lasku on pysähtynyt”, WHO tiivisti tilannekatsauksessaan helmikuun puolivälissä.

Tappavaa verenvuototautia aiheuttava ebolavirus löydettiin Zairesta vuonna 1976. Virus aiheutti pitkään vain lyhyitä, paikallisia epidemioita, kunnes löysi loppuvuodesta 2013 tiensä Guineaan ja sieltä naapurimaihin Sierra Leoneen ja Liberiaan. Rutiköyhien, sisällissodista toipuvien maiden slummit olivat hyvä koti virukselle, eivätkä alkeelliset terveydenhoitojärjestelmät kyenneet taistelemaan ebolaa vastaan.