Donald Trumpin yhteistyö venäläisten kanssa alkoi jo 1980-luvulla – ”Se oli salaliitto”

Toimittaja Luke Harding paljastaa kirjassaan, kuinka KGB ja FSB saivat Yhdysvaltain presidentin koukkuunsa.

Donald Trump
Teksti
Teppo Tiilikainen

Syksyn 2017 uutiset presidentti Donald Trumpin lähipiirin vehkeilystä venäläisten kanssa eivät ole yllättäneet Luke Hardingia. Hän on tutkinut asiaa kirjaansa varten useita kuukausia, ja hänellä on raskauttavaa näyttöä Trumpia vastaan.

Luke Harding on aiemmissa kirjoissaan käsitellyt Aleksandr Litvinenkon salamurhaa ja tietovuotaja Edward Snowdenin tapausta.
Luke Harding on aiemmissa kirjoissaan käsitellyt Aleksandr Litvinenkon salamurhaa ja tietovuotaja Edward Snowdenin tapausta. © Marjo Tynkkynen

”Se oli salaliitto, ilman muuta”, hän sanoo Suomen Kuvalehdelle. ”Lähes kaikilla Trumpin tärkeimmillä avustajilla on ollut yhteyksiä Venäjälle. Se ei ole sattumaa.”

Luke Harding on brittilehti The Guardianin palkittu ulkomaantoimittaja. Hän on työskennellyt kirjeenvaihtajana muun muassa Moskovassa, jonne hän sai porttikiellon vuonna 2011.

Trumpin Venäjä-suhteita käsittelevä teos Collusion (Salaliitto) julkaistaan tänään 16. marraskuuta Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Se on tosielämän agenttitrilleri vakoilusta ja sähköpostitilien hakkeroinnista, hämäristä kiinteistökaupoista, petoksista ja rahanpesusta.