Donald Trump ja amerikkalainen vasemmisto vastustavat vapaakauppaa – täysin eri syistä

Uutisanalyysi: Vapaakauppa on luonut vaurautta, mutta ei aivan kaikille.

Donald Trump
Teksti
Mikko Huotari

Donald Trump pitää vapaakauppasopimuksia haitallisina Yhdysvalloille. Hänen mielestään Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta on historian surkein kauppasopimus. Ratifiointivaiheessa olevaa Tyynenmeren vapaakauppasopimusta TPP:tä hän on luonnehtinut muun muassa ”katastrofiksi” ja ”meidän maamme raiskaukseksi”. TPP on 12 Tyynenmeren valtion välinen sopimus, joka kattaa 40 prosenttia koko maailman markkinoista.

Trump on jopa uhannut, että Yhdysvallat voisi erota Maailman kauppajärjestö WTO:sta, jos järjestön säännöt ovat ristiriidassa hänen kauppapolitiikkansa kanssa.

Nationalistinen uhoaminen vetosi Yhdysvaltojen ”ruostevyöhykkeen” osavaltioiden väkeen. Kaupan vapautuminen on kohdellut kaltoin perinteistä tehdasteollisuutta, ihmiset ovat menettäneet työnsä. Demokraatteja ennen äänestänyt teollisuusväki vaihtoi Trumpin leiriin.

 

Asetelma on erikoinen. Republikaanit ovat pikemmin kannattaneet kaupan vapauttamista kuin vastustaneet sitä. Vapaakaupan vastustajia löytyy vasemmistolaisen demokraatin Bernie Sandersin kannattajista. Trump ei tosin ole perinteinen republikaani. Kauppapolitiikan pakka on sekaisin.