Dokumentti pappien hyväksikäyttämistä lapsista horjuttaa Puolan valtapuoluetta – kansa voi protestoida äänestämällä eurovaaleissa

Laki ja oikeus -puolueella on tiivis suhde katoliseen kirkkoon. Nyt oppositio on aktivoitunut, ja eurovaalien äänestyvilkkaus voi olla jopa 30 prosenttiyksikköä korkeampi kuin edelliskerralla.

eurovaalit2019
Teksti
Mika Horelli

Lauantaina 11. toukokuuta YouTubessa julkaistu puolalaisen Tomasz Sekielskin kaksituntinen dokumenttivideo Tylko nie mów nikomu eli Älä kerro kenellekään on saanut reilussa viikossa jo yli kaksikymmentä miljoonaa katsojaa. Se on noussut Puolassa kuumaksi poliittiseksi päänsäryksi katolisen kirkon kanssa liittoutuneelle, valtaa pitävälle Laki ja oikeus -valtapuolueelle.

Vaikka katolisen kirkon papit ovat jääneet kiinni lasten hyväksikäytöstä ja kirkko ilmiön peittelystä kaikkialla maailmassa, Puolassa on tähän asti suljettu silmät siltä, että ongelma koskee myös Puolan katolista kirkkoa. Englanniksi tekstitetty dokumentti paljastaa, kuinka laajaa lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ja sen määrätietoinen peittely on ollut Puolan papiston piirissä.

Laki ja oikeus -puolueen eli PiS:n johtaja Jarosław Kaczyński on jo asettunut kirkon tueksi, mutta samaan aikaan Puolan poliittinen oppositio on kokoamassa voimiaan puoluetta vastaan. Skandaali antaa siihen erinomaisen työkalun.

Monin paikoin varsinkin pikkukaupungeissa katolinen papisto tukee näkyvästi Laki ja oikeus -puoluetta. Puolassa kirkolla on poikkeuksellisen vahva asema maan opetuslaitoksessa, kulttuurissa, lainsäädännössä ja politiikassa.