Dmitri Medvedev tänään Suomeen: kuka hän on?

Dmitri Medvedev
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Venäjän presidentti saapuu valtiovierailulle Suomeen. Lue henkilökuva Dmitri Medvedevistä: hillitty yliopistomies, oikeusvaltion kannattaja, rockfani.

Dmitri Medvedev

Suomen Kuvalehden toimittaja Teppo Tiilikainen analysoi Dmitri Medvedevin taustaa ja tämän suhdetta pääministeri Vladimir Putiniin. Koko juttu on alun perin julkaistu SK:ssa 18/2008:

Medvedev oli valtaan noustessaan 42-vuotias eli nuorempi kuin kukaan Venäjän tai Neuvostoliiton johtaja tsaari Nikolai II:n jälkeen. Hän esiintyi vielä vaalien alla ujonoloisesti, mutta itsevarmuus on kasvanut. Nyt hän tuntuu jo kokeneemmalta valtiomieheltä kuin Putin kahdeksan vuotta sitten.

Medvedev on Putinin tavoin kotoisin Pietarista. Hänen vanhempansa olivat yliopiston opettajia, joten oli luonnollista, että hän ajautui yliopistouralle.

Medvedev valmistui 1987 lakimieheksi Leningradin valtionyliopistosta ja väitteli kolme vuotta myöhemmin tohtoriksi. Siinä välissä hän antoi kastaa itsensä ortodoksisen kirkon jäseneksi.

Medvedev sanoo, että hänellä on juristin ajattelutapa.

“Sen etuna on kyky formuloida tavoitteet, se auttaa päätöksenteossa. Mutta toisinaan puhun ja selitän täsmällisemmin kuin olisi tarpeen. Silloin voi syntyä vaikutelma kuivakkaasta tiukkapiposta”, hän kuvaili itseään venäläisen Itogi-lehden haastattelussa.

Medvedevin poliittinen ura alkoi 1990-luvun alussa Pietarin kaupunginhallinnossa. Hän työskenteli pormestarin toimiston ulkoasiainvaliokunnan lakimiehenä Putinin alaisena. Miesten ystävyys juontaa juurensa noilta vuosilta.

Vuosikymmenen lopulla Putin kutsuttiin Moskovaan ja hän houkutteli Medvedevin mukaansa. Medvedev työskenteli presidentin hallinnon johtopaikoilla kunnes Putin ylensi hänet varapääministeriksi 2005.

Medvedev sai tuolloin vastuulleen niin sanotut kansalliset projektit. Niillä tarkoitetaan sosiaalisia ohjelmia, joilla yritetään kohentaa Venäjän keskeisiä ongelma-alueita – terveydenhuoltoa, koulutusta, asumista ja maataloutta.

Medvedev on tyyliltään nuorekkaampi kuin venäläispoliitikot yleensä. Hän pukeutuu rennosti farkkuihin, hän pitää rock-musiikista ja harrastaa uintia. Ja hän hymyilee usein – päinvastoin kuin Putin.

Medvedev on naimisissa nuoruudenrakkautensa Svetlana Medvedevan kanssa. Myös Medvedeva on korkeasti koulutettu. Hän valmistui Pietarin talousinstituutista ja työskenteli ekonomistina, kunnes perheen ainoa poika Ilja syntyi 1996. Sen jälkeen hän on ollut kotona.

Medvedeva on ihanteellinen edustusvaimo – hän pukeutuu näyttävästi ja liikkuu mielellään kulttuuripiireissä, päinvastoin kuin Putinin puoliso Ljudmila Putina, joka ei viihdy julkisuudessa.

Vapaus ja oikeus

Medvedev on esittänyt julkisuudessa näkemyksiä, jotka voi tulkita varovaiseksi kritiikiksi nyky-Venäjää kohtaan. Hän on korostanut taloudellisen ja henkilökohtaisen vapauden sekä oikeusvaltion merkitystä.

“Olen vapaan keskustelun kannattaja. Hallitus ei kaipaa kohteliaisuuksia eikä ylistyksiä, vaan avointa ja vapaata julkista keskustelua”, hän sanoi Moskovassa järjestetyssä seminaarissa.

Presidentinvaalien jälkeen Medvedev antoi ensimmäisen haastattelunsa brittiläiselle Financial Times -lehdelle. Valinta oli yllätys – hän ohitti kotimaisen median ja kääntyi arvostetun brittilehden puoleen, vaikka Venäjän ja Britannian välit ovat olleet kireät siitä lähtien, kun Putinin verivihollinen, miljardööri Boris Berezovski sai turvapaikan Lontoosta.

Medvedev vakuutti haastattelussa kannattavansa demokratiaa. Hän puhui myös lempiaiheistaan, korruptiosta ja oikeuslaitoksen ongelmista sekä venäläisten “nihilistisestä” suhtautumisesta lakiin. Hänen mielestään tuomioistuimet pitää tehdä riippumattomaksi kaikenlaisesta painostuksesta.

Medvedev haluaa lopettaa Kremlin virkamiesten nimitykset suurten valtionyhtiöiden johtopaikoille ja korvata heidät riippumattomilla ammattijohtajilla. Tässä asiassa hänen uskottavuutensa voi kyseenalaistaa: hän on toiminut itse kahdeksan vuotta valtiojohtoisen Gazpromin hallituksen puheenjohtajana.

Pehmeämpi tyyli

Englantilaisen Birminghamin yliopiston Venäjän-tutkimuskeskuksen johtaja Julian Cooper uskoo, että Medvedev on tosissaan korostaessaan oikeusvaltion merkitystä. Myös Putin puhui aikoinaan “lakien diktatuurista”, mutta paino taisi olla jälkimmäisen sanan kohdalla.

“Putin puhui eri asiasta. Medvedev ymmärtää, että oikeuslaitoksen pitää olla poliittisesta vallankäytöstä riippumaton”, Cooper sanoo.

Tunnettu moskovalainen poliittinen kommentaattori, Russia Profile -lehden toimittaja Dmitri Babitš uskoo, että tiedotusvälineillä on edessään vapaammat ajat, koska Medvedev sietää paremmin kritiikkiä kuin Putin.

Hän arvelee, että vallanvaihdos näkyy aluksi parhaiten johtamistavassa. Medvedevillä on pehmeämpi tyyli kuin karkeaksi KGB-everstiksi mielletyllä Putinilla.

“Putin esiintyy aluejohtajien edessä aina suurena päällikkönä. Medvedev on sovittelevampi. Se voi aiheuttaa tietysti myös ongelmia, sillä byrokratialla on tapana totella vain vahvinta johtajaa”, Babitš sanoo.

Putin vakuuttaa, että Venäjän ulkopolitiikka jatkuu ennallaan. Babitš uskoo kuitenkin, että suhteet länteen alkavat parantua, kun ne siirtyvät Medvedevin vastuulle. Venäjän koventuneet äänenpainot ovat liittyneet hänen mielestään nimenomaan vallanvaihtoon.

“Venäjällä sisäpolitiikkaan liittyvä epävarmuus heijastuu yleensä myös ulkosuhteisiin. Valtapoliitikot pelkäsivät, että länsi ryhtyy tukemaan Kremlin vastustajia. Nyt tilanne varmaankin rauhoittuu.”

Babitš arvelee, että Putin saattaa jatkaa politiikassa vielä pitkään, jos yhteistyö Medvedevin kanssa sujuu odotetusti.

“Putin edustaa KGB-piirejä ja Medvedev talousliberaaleja. Se ei aiheuta välttämättä ristiriitoja, koska myös turvallisuuspalvelut ovat vahvasti mukana talouselämässä.”

Lue myös SK:n aiempi juttu Medvedevistä, “Kremlissä muuttuu ainakin tyyli” (SK 9/2008, pdf).

Kuva Vladimir Rodionov / AP Photo / RIA-Novosti / Lehtikuva