Trump johtaa kyselyjä

Presidentinvaalit lähestyvät, ja demokraatit pohtivat, pitäisikö Biden päästää eläkkeelle.

Yhdysvallat
Teksti
Teppo Tiilikainen

Yhdysvaltain demokraatit ovat huolissaan presidentti Joe Bidenin hupenevasta kannatuksesta. Tuoreet mielipidemittaukset osoittavat, että republikaanien presidenttiehdokkaaksi jälleen pyrkivä Donald Trump saattaa voittaa ensi vuoden marraskuussa pidettävät presidentinvaalit.

The New York Timesin mielipidemittauksen mukaan Trump johtaa demokraattipresidentti Bidenia useimmissa vaa’ankieliosavaltiossa, joissa vaalit käytännössä ratkaistaan.

Trumpin etumatka Nevadassa on peräti 11 prosenttiyksikköä, Georgiassa kuusi, Arizonassa ja Michiganissa viisi ja Pennsylvaniassa neljä prosenttiyksikköä.

Wisconsinissa Bidenilla on edelleen niukka etumatka. Hän voitti kaikki kuusi osavaltiota vuoden 2020 vaaleissa.

Trump johtaa Bidenia myös valtakunnallisissa kyselyissä. Tilanne on erikoinen, sillä amerikkalaisten enemmistö ei haluaisi valita presidentiksi kumpaakaan heistä.

Bidenin heikkous ei näytä kuitenkaan tarttuneen yleisemmin demokraatteihin, jotka ovat menestyneet viime aikoina hyvin erilaisissa osavaltiotason vaaleissa.

Yhdysvaltojen presidentin suosio riippuu yleensä talouskehityksestä, mikä näyttää nyt hyvältä. Talous kasvaa vahvasti, inflaatio on laskussa ja työttömyys alle neljä prosenttia.