Cameron voitti – Britannia ulos EU:sta?

Konservatiivit aikovat vaatia helpotuksia EU-sopimuksiin, jäsenyys ratkaistaan kansanäänestyksessä vuonna 2017.

Britannia
Teksti
Teppo Tiilikainen

Pääministeri David Cameronin johtama konservatiivipuolue nousi yllättäen voittoon Britannian parlamenttivaaleissa torstaina 7. toukokuuta. Mielipidemittaukset ennakoivat konservatiivien ja oppositiossa olevan työnväenpuolueen tasatulosta, mutta konservatiivit saivat lopulta muutaman paikan ehdottoman enemmistön 650-jäseniseen parlamenttiin.

Vaalitulos merkitsee sitä, että konservatiivit voivat muodostaa hallituksen yksin ilman muiden puolueiden tukea. Nyt päättyneellä vaalikaudella Britanniaa hallitsi poikkeuksellisesti konservatiivien ja liberaalidemokraattien yhteishallitus.

Cameron julistautui vaalien voittajaksi jo aamupäivällä. Iltapäivällä hän tapasi kuningatar Elisabetin Buckinghamin palatsissa ja sopi virallisesti uuden hallituksen muodostamisesta.

Yllättävä vaalitulos hermostuttaa muita EU-maita, sillä se johtaa todennäköisesti vaikeisiin neuvotteluihin Britannian asemasta EU:ssa ja saattaa pahimmassa tapauksessa ajaa maan eroon unionista.

Cameron nosti jo pari vuotta sitten EU-jäsenyyden politiikan keskiöön lupaamalla järjestää asiasta kansanäänestyksen vuonna 2017, jos konservatiivit voittavat vaalit. Taktiikallaan Cameron yrittää vaientaa puolueensa euroskeptikot ja neuvotella EU:n kanssa uuden sopimuksen, joka antaisi Britannialle lisähelpotuksia ja mahdollisuuden rajoittaa maahanmuuttoa.