Bryssel tyrmäsi Lontoon Cityn toiveet: Brexitin jälkeen briteille ei avata ovia EU:n finanssimarkkinoille

EU on tarjoamassa Britannialle vapaakauppasopimusta, jonka piiriin palvelut kuten finanssiala kuuluvat hyvin rajoitetusti.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Britannia sai keskiviikkona 7. maaliskuuta kylmän suihkun kuvitelmilleen päästä brexitin jälkeen jatkamaan EU:n rahoitusmarkkinoilla entiseen malliin.

Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi Luxemburgissa ykskantaan, että vaikka EU on tarjoamassa Britannialle vapaakauppasopimusta, palvelut eivät enää kuulu sen piiriin kuin hyvin rajoitetusti. Kanta koskee erityisesti Britannian finanssialaa.

Tuskin viestin vahvistivat myöhemmin samana iltana kokouksessaan Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani ja parlamentin eri poliittisten ryhmien puheenjohtajat.

Euroopan neuvoston kanta ei ole yllätys, mutta se on silti syvä pettymys brexitin innokkaimmille kannattajille. Puheessaan Mansion Housessa Lontoossa 2. maaliskuuta 2018 pääministeri Theresa May nimenomaan kertoi Britannian tavoittelevan ennenäkemättömän laajaa ja syvällistä vapaakauppasopimusta Euroopan unionin kanssa.

”Et yksinkertaisesti voi olla sisällä ja ulkona yhtä aikaa.”