Brittiviranomaiset keksivät enää yhden neuvon brexitistä kärsiville firmoille: perusta tytäryhtiö ja siirrä toimintaa EU-alueelle

Varsinkin pienten ja keskisuurten brittiyritysten vienti EU-alueelle on vaikeuksissa. Vaikka tavarakauppa on jatkossakin tullivapaata, rajaselvitykset tietävät hankaluuksia.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Britannian ulkomaankauppaministeriön virkamiehet ovat ryhtyneet suosittelemaan vientivaikeuksien kanssa kamppaileville brittiyrityksille tytäryhtiön perustamista EU-alueelle. Ministeriön asiantuntijoiden mukaan tämä on monessa tapauksessa ainoa keino, jolla pienet ja keskisuuret yritykset voivat jatkaa tavaravientiä EU-alueelle.

Syynä yritysten vaikeuksiin ovat brexitin myötä lisääntyneet byrokratia ja kustannukset. Ne rasittavat erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Vaikka tavaravienti on EU:n ja Britannian välillä jatkossakin tullivapaata, rajaselvitykset aiheuttavat kustannuksia. Se näkyy tuotteiden hinnoissa, mikä heikentää brittiyritysten kilpailukykyä.

Jo muutamassa viikossa on lisäksi käynyt ilmi, että ongelmia on rajan lisäksi myös asiakkaiden kanssa.

Sisämarkkinoiden helppouteen tottuneet eurooppalaiset ovat kieltäytyneet vastaanottamasta Britanniasta tilaamiaan tuotteita, joista heidän maansa tulli vaatii nyt arvonlisäveron tai mahdollisten tullitariffien maksua ennen tuotteiden toimittamista perille.