Raportti muuttaa käsityksiä Irakin sodan lietsojista: "Sylikoira" Blair yllyttikin Bushia

Viestit luovat kuvan määrätietoisesti sotaa suunnitelleesta ja halunneesta pääministeristä.

George W. Bush
Teksti
Hannu Pesonen

”Jotkut tulevat säikkymään joukkotuhoaseiden hävittämiseksi tarvittavia toimia. Mutta meidän on parempi toimia nyt ja selittää ja oikeuttaa tekomme kuin siirtää hetkeä myöhemmäksi, kunnes seuraa joku uusi, ehkä jopa pahempi katastrofi.” (Britannian pääministerin Tony Blairin henkilökohtainen viesti Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille 12.9.2001)

”Ei ole epäilystäkään, etteikö meidän olisi tehtävä selvää Saddamista… Olen varma, että voimme laatia strategian sitä varten myöhemmin (viesti Blairilta Bushille 11.10.2001).”

Tony Blairin heti syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskujen jälkeen lähettämät viestit löytyvät Britanniassa keskiviikkona 6.7. julkaistusta mammuttimaisesta Irak-raportista.

Raportin tarkoitus oli selvittää, miten puhtain jauhoin Blairin johtama hallitus lähti Irakin sotaan maaliskuussa 2003.

Maaliskuussa 2003 alkanut kuuden viikon hyökkäyssota kaatoi Saddam Husseinin 25 vuotta jatkuneen yksinvallan Irakissa mutta loi hornankattilan, joka on kiehunut siitä asti. Sodasta kantoivat päävastuun Yhdysvallat ja Britannia, jotka ryhtyivät siihen saamatta hankkeelle YK:n turvallisuusneuvoston suostumusta.