Brittiagenteilla on lupa tappaa, kiduttaa ja raiskata – tiedusteluoikeuden päätös vahvisti käytännön

Tuomarien mukaan maata pyritään suojelemaan erityisesti venäläisiltä, pohjoiskorealaisilta ja iranilaisilta vakoilijoilta sekä salamurhaajilta.

agentit
Teksti
Mika Horelli

James Bond -elokuvista tuttu slogan licence to kill – lupa tappaa on muutakin kuin tyhjä lause. Britannian tiedusteluoikeuden IPT:n tuoreen 56-sivuisen päätöksen mukaan maan kotimaantiedustelu MI5 voi laillisesti valtuuttaa peitetehtävissä työskentelevät agenttinsa laittomiin tekoihin, olivatpa ne sitten kidnappaamisia, raiskauksia, kidutusta tai murhia.

Oikeuden päätös vahvistaa käytännön, joka on alkanut jo 1990-luvun alussa ja joka on pidetty äärimmäisen salaisena. Asia nousi julkisuuteen lokakuussa 2018, kun neljä brittiläistä kansalaisjärjestöä nosti IPT:ssa kanteen tiedusteluelinten laittomina pidettyjen toimintatapojen johdosta.

Oikeuden päätöksen mukaan MI5:n työtekijät voivat myös soluttautua rikollisorganisaatioihin ja toimia niiden mukana, vaikka se tarkoittaisi osanottoa rikolliseen toimintaan. Tuomioistuimen mukaan tällaisen peitetoiminnan kieltäminen tarkoittaisi brittiläisten vakoilu- ja vastavakoiluviranomaisten tehokkaiden toimintaedellytysten merkittävää heikentämistä.

Tuomarien mukaan maata pyritään suojelemaan erityisesti venäläisiltä, pohjoiskorealaisilta ja iranilaisilta vakoilijoilta sekä salamurhaajien tapaisilta valtiollisilta toimijoilta. Brittihallitus valmistautuu parhaillaan myös uusien levottomuuksien nousuun Pohjois-Irlannissa.