Britannian vaalit: Harmaiden hissukoiden taistelu

Skotlannin kansallispuolue sekoittaa totuttuja kuvioita.

Britannia
Teksti
Teppo Tiilikainen

Britanniassa äänestetään 7. toukokuuta parlamenttivaaleissa, joilla saattaa olla arvaamattomia seurauksia maan tulevaisuudelle. Hallitsevat konservatiivit ja oppositiossa oleva työväenpuolue kamppailevat rinta rinnan, mutta kummankaan ei uskota saavan ehdotonta enemmistöä parlamenttiin.

Britannia näyttääkin päätyvän heikkoon vähemmistöhallitukseen tai jo toisen kerran peräkkäin harvinaiseen yhteishallitukseen. Perinteisesti toinen valtapuolueista on hallinnut maata yksin ilman apupuolueita.

Konservatiiveja edustava pääministeri David Cameron on korostanut kampanjassaan viime aikojen hyvää talouskehitystä, mutta se ei ole riittänyt nostamaan kannatusta toivotusti. Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Mari Neuvonen arvelee, että se johtuu Cameronin persoonasta, jota pidetään ylimielisenä ja herraskaisena.

”Cameronin kampanja ei ole ollut kovin onnistunut”, Neuvonen sanoo. ”Sitä paitsi Britannian kansainvälinen asema on heikentynyt hänen aikanaan. Britit eivät ole mukana esimerkiksi Ukrainan rauhanprosessissa, jota vedetään Saksan ja Ranskan johdolla.”

Myös työväenpuolueen johtaja Ed Miliband puhuu mielellään taloudesta. Hän lupaa kiristää rahoitusalan sääntelyä veronkierron torjumiseksi ja kuroa valtiontalouden ylijäämäiseksi vuoteen 2020 mennessä.