Britannian tullin hätä: Bryssel tyrmäsi brexit-siirtymäajan jatkamisen – jopa lääke- ja ruokahuolto vaarassa

Tullilta puuttuvat muun muassa tietokoneohjelmistot, koulutettu henkilökunta ja tilat tarkastusten tekemiseen.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Euroopan unioni on suoralta kädeltä tyrmännyt Britannian ehdotuksen, että maa saisi brexitin toteutumisen jälkeen lisää siirtymäaikaa, jotta voisi löytää ratkaisun sen EU-rajoilla uhkaaviin tullitarkastuksiin.

Isoimpana yksittäisenä pulmana on löytää keino, jolla Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin kova raja voitaisiin välttää. Tämä on yksi EU:n asettamista brexit-sopimuksen perusehdoista ja kynnys koko sopimuksen syntymiselle.

Tällä hetkellä voimassa olevan alustavan sopimuksen mukaan Britannia eroaa EU:sta maaliskuun lopussa 2019 mutta se noudattaa muun muassa EU:n tullisääntöjä siirtymäajan, joka kestää vuoden 2020 loppuun. Siirtymäaikana Britannialla ei ole osallisuutta EU:n päätöksentekoon.

 

Pääministeri Theresa May sai sovittua toukokuun puolivälissä 2018 riitaisan hallituksensa kanssa ehdotuksesta, jonka mukaan Yhdistynyt kuningaskunta voisi väliaikaisesti jatkaa tulliliitossa Euroopan unionin kanssa vuoden 2020 jälkeenkin. Ehdotuksen mukaan siirtymäaika voisi kestää, kunnes sen uudet tulli- ja rajatarkastusjärjestelyt ovat valmiit.