Britannian pubeissa koronasulku päättyy mutta työvoimaa puuttuu – kaikki ravintolat eivät aukea, kiitos brexitin

Ulkomaisen työvoiman puute koettelee palvelualojen lisäksi muun muassa Britannian maitotiloja.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Kun Britanniassa on ryhdytty availemaan ravintoloiden ja baarien terasseja koronan jälkeiseen aikaan, maan hyvinvointiteollisuus on törmännyt ankaraan työvoimapulaan. Taustalla on brexitistä seurannut EU:n vapaan liikkuvuuden loppuminen.

Työvoimapulan ennakoidaan hidastavan ravintoloiden ja baarien avaamista merkittävästi senkin jälkeen, kun koronaan liittyvät rajoitukset on purettu.

Myös maan elintarviketuotanto on ajautunut syviin vaikeuksiin koska se on voimakkaasti riippuvainen ulkomaisesta työvoimasta.

Terassien avautuivat Britanniassa huhtikuun puolivälissä. Ravintoloiden sisätilojen on suunniteltu avautuvan rajositetusti 17. toukokuuta, ja loppujenkin rajoitusten pitäisi poistua 21. kesäkuuta. Vaikka koronarajoitukset lakkaavat, osa ravintoloista joutuu edelleen pitämään ovensa kiinni tai osan asiakaspaikoistaan suljettuna, koska henkilökuntaa ei ole riittävästi saatavilla.

Maan suurimman pörssinoteeratun pubiyrityksen, Mitchells & Butlersin mukaan sen 39 000 työntekijästä noin 9 000 on lähtenyt alalta pysyvästi. Osa entisistä työntekijöistä on lähtenyt maasta, osa on löytänyt muita, paremmin palkattuja töitä kokonaan toisilta toimialoilta.