Britannian kaaos syveni taas – Oikeus tyrmäsi pakkolomapäätöksen: Myös kuningatarta johdettu harhaan

Korkeimman oikeuden tuomio heittää tumman varjon Britannian demokratian ylle.

Boris Johnson
Teksti
Mika Horelli

Britannian 11-jäseninen korkein oikeus antoi yksimielisen ja dramaattisen päätöksen tiistaina 24. syyskuuta. Sen mukaan pääministeri Boris Johnsonin päätös pakottaa maan parlamentti viiden viikon pakkolomalle 14. lokakuuta saakka oli laiton, koska päätöksellään pääministeri yritti estää parlamentin työskentelyn ja väistää hallituksen velvollisuuden vastata teoistaan parlamentille.

Tuomioistuimen päätöksessä ei siis muodollisesti ollut kysymys puuttumisesta politiikan sisältöön vaan menettelytapojen laillisuuteen. Oikeuden ratkaisun mukaan parlamentin hyllyttämistä ei ole virallisesti koskaan tapahtunut, koska se oli pakkolomapäätös oli laiton. Näin ollen parlamentti voi palata työhön välittömästi.

Parlamentin puhemies John Bercow on jo ilmoittanut, että työhön on palattava viipymättä. Hän sanoo aikovansa keskustella asiasta puoluejohtajien kanssa niin pian kuin mahdollista.

Useiden asiantuntijoiden mukaan brexit-riitelystä alkanut kriisi on Boris Johnsonin omavaltaisen pääministeriyden myötä laajentunut isommaksi kamppailuksi koko Britannian demokratian tilasta.

Korkeimman oikeuden antama ratkaisu kuvastaa hyvin sitä, kuinka kipeästi maa tarvitsisi kirjoitetun perustuslain. Kun sitä ei ole, tällaisessa kiistatilanteessa ratkaisuja joudutaan etsimään jopa vuosisatojen takaisista pykälistä ja ennakkopäätöksistä.