Britannian poliisijärjestöt varoittavat: Kova brexit romahduttaisi maan turvallisuuden

Muun muassa yhteiseurooppalaiset tietojärjestelmät ovat olleet tärkeitä Britannian rajavartiolaitoksen ja poliisin työssä.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Britannian poliisin mukaan EU-ero ilman sopimusta voi vakavasti heikentää Britannian turvallisuutta. Syynä on maan jääminen Euroopan unionin yhteisten poliisi- ja rajavalvontatietojärjestelmien ulkopuolelle.

Muiden EU-sopimusten ohella Britannia on kuulunut vuodesta 2004 Eurooppalaiseen pidätysmääräysmenettelyyn. Pidätysmääräys on vuodesta 2004 voimassa ollut, EU-maiden välinen, perinteisiä muotoja helpompi tapa luovuttaa rikoksesta epäiltyjä jäsenmaasta toiseen.

Lisäksi Britannia on voinut hyödyntää Schengenin SIS-tietojärjestelmää, jonka avulla Euroopan kansalliset rajavalvontaviranomaiset saavat käyttöönsä ajantasaista tietoa rajoja ylittävistä henkilöistä, ajoneuvoista ja tavaroista.

Yhteiseurooppalaisten tietojärjestelmien hyödyntäminen on ollut keskeisen tärkeää Britannian rajavartiolaitoksen ja poliisin työssä.

The Guardian -lehden mukaan maassa pidätettiin yksin viime vuonna 1 735 henkilöä, joista oli annettu Eurooppalainen pidätysmääräys. Brittiviranomaiset tarkistivat SIS-tietokannasta passien ja ajoneuvojen rekisteriotteiden aitouden vuonna 2017 yhteensä 539 miljoonaa kertaa.