Saksan kieli nousussa

Opiskelijoiden kielivalintoja yhä hallitsevan englannin asema voi heikentyä, jos Britannia ja Yhdysvallat jatkavat eristäytymistään kansainvälisellä kentällä.

ulkomaat
Teksti
Mika Horelli

Saksa aloitti 1. heinäkuuta puolivuotiskautensa EU:n puheenjohtajana. Brysselissä huomiota on kiinnitetty siihen, että aiemmista epäilyksistä huolimatta saksan kielen asema näyttää vahvistuvan sekä EU-maiden kouluissa että unionin hallinnossa.

Kun Suomi liittyi EU:hun vuonna 1995, ranskan kielen osaamista pidettiin käytännössä edellytyksenä unionin byrokratiassa selviämiseen. Tilanne muuttui viimeistään unionin itälaajentumisen myötä vuonna 2004. Englanti syrjäytti ranskan EU-virkakunnan yleisimpänä yhteisenä kielenä.

EU:n toimielimissä käytetään tällä hetkellä 24:ää virallista kieltä, joista ranska, saksa ja englanti ovat niin kutsuttuja työkieliä. Britannian jäätyä EU:n ulkopuolelle englanti on virallisen kielen asemassa unionissa enää Irlannissa ja Maltalla. Molemmissa se on poliittisista syistä maan kakkoskieli.

Saksan kielen asemaa korostaa se, että Saksa on paitsi EU:n suurin jäsenmaa myös EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin äidinkieli. Monet komission hankkeisiin liittyvät uutiset leviävät nyt ensimmäisenä saksankielisen median kautta.