Britannian ahdinko syvenee – kuningattaren kuolema osui kansakunnalle pahaan aikaan

Kuningas Charlesilla ei ole samanlaista vakauttavaa arvovaltaa kuin äidillään. Britannian talousongelmat kärjistyvät ja monarkian tulevaisuus on vaakalaudalla.

Iso-Britannia
Teksti
Teppo Tiilikainen

Britannia on viettänyt suruaikaa kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen. 70 vuotta hallinnut Elisabet oli epäsuositun kuningasperheen ylivoimaisesti arvostetuin jäsen, eikä edes monarkian vastustajilla ole hänestä pahaa sanottavaa.

Kansakunnan yhtenäisyyden kannalta kuningattaren kuolema osui pahaan aikaan. Yhteiskunnalliset ongelmat ovat kärjistyneet EU-eron jälkeen, eikä kuningas Charles III:lla ole samanlaista vakauttavaa arvovaltaa kuin äidillään.

Valtaosa briteistä hyväksyy edelleen monarkian, ilmenee kesäkuussa julkaistusta mielipidekyselystä. Yhä useammat nuoret ja työväenpuolue labourin kannattajat kysyvät kuitenkin, mihin tarvitaan kuningasperhettä, jonka ylläpitäminen tulee yhteiskunnalle erittäin kalliiksi.

Myös brittiläisen imperiumin pohjalle perustettu kansainyhteisö rakoilee. Valtaosa 56 jäsenmaasta on itsenäisiä tasavaltoja, joilla ei ole siteitä kuninkaalliseen perheeseen. Charles on kuitenkin muodollisesti 14 kansainyhteisömaan päämies.