Britannia valmistelee mielenosoituksia rajoittavaa lakia: pelkkä meteli, ihmisketju tai liima taskussa voisi olla laitonta

Ihmisoikeusjärjestöt varoittavat, että toteutuessaan laki rajoittaisi merkittävästi brittien perusoikeuksia.

Britannia
Teksti
Mika Horelli

Britannian hallitus valmistelee lakia, joka merkittävästi rajoittaisi kansalaisten oikeutta osoittaa mieltään. Useat maassa toimivat ihmisoikeusjärjestöt ja kansalaisten perusoikeuksien toteutumista seuraavat journalistit varoittavat, että toteutuessaan laki rajoittaisi merkittävästi brittien perusoikeuksia ja vaikeuttaisi hallituksen päätöksiä vastaan protestoimista.

Keväästä 2021 valmisteilla olleen lakiehdotuksen mukaan jo mielenosoitusten aiheuttama meteli voisi sellaisenaan antaa poliisille oikeuden mielenosoituksen hajottamiseen. Lakiehdotuksen mukaan yhdenkin ohikulkijan valitukset riittävät oikeuttamaan poliisin puuttumisen mielenilmaukseen.

Uusi laki oikeuttaisi poliisin pysäyttämään mielenosoittajat ja tekemään heille ruumiintarkastuksen. Perusteluksi riittäisi epäily, että mielenosoittajilla on mukanaan esineitä, joilla voi mahdollisesti rikkoa lakia. Tarkastuksista kieltäytyviä mielenosoittajia lakiehdotus uhkaa jopa 51 viikon vankeudella.

Jos lakiehdotus hyväksyttäisiin, mielenosoittajien olisi  laitonta häiritä esimerkiksi moottoriteiden, katujen, rautateiden tai kiitoratojen rakentamista kahlitsemalla itsensä työkoneisiin tai muihin työmaiden rakenteisiin. Laitonta olisi jo kantaa mukanaan ketjuja, lukkoja tai liimaa, joita voisi käyttää keskeyttääkseen rakennustyöt.

Myös ihmisketjujen muodostamisesta tulisi laitonta, ja siitäkin voisi seurata jopa 51 viikon vankeus. Ihmisketjuja ovat mielenosoittamisessa käyttäneet muun muassa naisten tasaveroista äänioikeutta ajaneet suffragetit sata vuotta sitten.