Britannia suunnitteli turvapaikanhakijoiden rahtaamista kaukaisille saarille – Esikuvana Australian paheksutut leirit

Suunnitelma on toistaiseksi jäissä hankalaksi paljastuneen logistiikan vuoksi. Britannian sisäministeriö etsii nyt ulkomailta uusia sijoituspaikkoja leireille.

Atlantin valtameri
Teksti
Mika Horelli

Britannian sisäministeriö on laatinut suunnitelmaa maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta kaukaisille Etelä-Atlantin saarille, kertoo the Financial Times -lehti.

Vastaanottokeskuksia on suunniteltu perustettavaksi Britannian merentakaisiin alueisiin kuuluville Ascensionin ja St Helenan saarille. Ascension sijaitsee noin 6 500 ja St Helena 8 000 kilometrin päässä Britannian rannikolta.

Ascensionissa asuu noin tuhat ihmistä. Saarelle on sijoitettu Britannian ja Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohdat. St Helenalla elää noin 6 000 asukasta. Saari tunnetaan ennen kaikkea siitä, että Napoleon Bonaparte vietti siellä viimeiset elinvuotensa.

 

Suunnitelman esikuva on Australia, joka on jo 1980-luvulta lähtien siirtänyt maahan pyrkivät turvapaikanhakijat läheisiin saarivaltioihin. Niille Australia maksaa vastineeksi rahallista korvausta noin kahdeksan miljardia euroa vuodessa.