Britannia sulkee viimein ovia venäläisten oligarkkien rahoilta – tähän saakka rahanpesuun ei ole puututtu

Britannia on myöntänyt sijoittajaviisumin 700:lle Venäjän kansalaiselle. Nyt niiden perusteita käydään entistä tarkemmin läpi.

Britannia
Teksti
Mika Horelli

Euroopan unioni on pitkään kritisoinut Britanniaa siitä, että maa on sallinut venäläisten miljonäärien lähes vapaasti pestä rahansa Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Nyt tähän näyttää tulleen muutos.

Näkyvin uuden ja tiukemman politiikan merkeistä on julkisuuteen tullut tieto siitä, että maassa pitkään asunut venäläisoligarkki Roman Abramovitš ei ole saanut uusittua huhtikuussa 2018 umpeutunutta sijoittajaviisumiaan.

Abramovitš on listattu Britannian 13. rikkaimmaksi henkilöksi. Tapaus on noussut julkisuuteen myös siksi, että Abramovitš on omistanut vuodesta 2003 jalkapalloseura Chelsean.

Britannia on myöntänyt vuosien 2008 ja 2015 välisenä aikana noin 700 sijoittajaviisumia Venäjän kansalaisille. Alun perin viisumin saamiseen vaadittiin vähintään miljoonan punnan sijoittamista maahan. Määrä on sittemmin kaksinkertaistettu kahteen miljoonaan.

Abramovitšin kaltaisille oligarkeille muodollisesti vaaditut summat ovat taskurahoja; he ovat sijoittaneet maahan miljardeja.