Britannia kiristää Venäjä-linjaansa: uusi laki mahdollistaisi omaisuuden takavarikot – tähtäimessä Putin ja lähipiiri

Rikkaiden venäläisten omaisuutta on länsimaissa arviolta yli 700 miljardilla eurolla. Osan oligarkeista uskotaan toimivan presidentti Putinin bulvaaneina.

Britannia
Teksti
Mika Horelli

Britannian ulkoministeri Liz Truss säikäytti venäläiset tammikuun lopussa. Hän kertoi Sky News-uutiskanavan haastattelussa, että Britannia valmistelee lakia, joka sallisi Kremliä lähellä olevien oligarkkien Britanniassa olevan omaisuuden takavarikoimisen. Lakia käytettäisiin osana mahdollisia uusia Venäjän vastaisia pakotteita.

Kansalaisjärjestö Transparency International on arvioinut venäläismiljonäärien omistavan jo Lontoossa pelkästään kiinteistöjä yli 2,3 miljardin euron arvosta. Kaikkiaan rikkaiden venäläisten uskotaan sijoittaneen länteen omaisuuttaan yli 700 miljardia eurolla.

Britanniaa on moitittu siitä, että maa on sulkenut silmänsä Venäjältä tulleiden investointien alkuperältä. Lontoo on saanut asiaan liittyen jopa pilkkanimen Londongrad.

Uuden lain tähtäimessä on ennen kaikkea presidentti Vladimir Putin ja tämän lähipiiri. Vaikka Putin ei virallisesti omista juuri mitään, osan oligarkkien länteen piilottamasta omaisuudesta uskotaan kuuluvan hänelle.

Myös Yhdysvaltojen on tulkittu valmistelevan Putinin ja tämän lähipiirin omaisuuteen kajoamista. Presidentti Joe Biden on puhunut ”ennennäkemättömistä talousseuraamuksista”, mikäli Venäjä hyökkää Ukrainaan. Yhdysvalloissa venäläisten omistuksia on noin 266 miljardilla eurolla.