Britannia katkomassa lisää siteitä liittolaisiinsa – haluaa sitoutua ihmisoikeus­sopimukseen vain osittain

Brittimedioissa ihmetellään, miten maa voisi sitoutua vain osaan sopimuksesta.

Boris Johnson
Teksti
Mika Horelli

Britannian hallitus katkoo yhä tarmokkaammin siteitään entisiin eurooppalaisiin liittolaisiinsa. Lehdistölle vuodettujen tietojen mukaan pääministeri Boris Johnsonin johtama hallitus suunnittelee irrottavansa Britannian osittain Euroopan ihmisoikeussopimuksesta.

Hanke on valmisteilla Britannian oikeus-, sisä- ja puolustusministeriöissä. Tarkoituksena on, että Britannia haluaa tulevaisuudessa estää ulkomailla toimivien sotilaidensa syyttämistä rikoksista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa EIT:ssä. Britannia ei myöskään enää halua sitoutua niihin Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykäliin, jotka estävät turvapaikanhakijoiden maastakarkoitukset ennen turvapaikkaprosessin laillista loppuunsaattamista.

Elokuussa 2020 Britannian sisäministeri Priti Patel raivostui ihmisoikeusjuristeille, jotka kertoivat, että ministeriön suunnitelma lähettää 23 turvapaikanhakijaa Britanniasta väkisin Espanjaan olisi ollut sekä Britannian lakien että Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen.

Johnsonin hallituksen sisältä vuodetut tiedot kertovat siis aikeista erota vain osittain Euroopan ihmisoikeussopimuksesta. Brittimedioissa ihmetellään, kuinka tämä olisi mahdollista.

Skotlannin itsenäisyyttä ajavan The National -lehden mukaan Johnsonin hallituksella tai Britannian parlamentilla ei ole mitään laillista keinoa yksipuolisesti päättää, mitä ihmisoikeussopimuksen pykäliä maa tulevaisuudessa noudattaa ja mitä ei. Vaihtoehdot ovat joko olla sopimuksessa mukana kokonaisuudessaan tai olla sen ulkopuolella.