Britannia ja Espanja sopivat Gibraltarin kuuluvan Schengen-alueeseen – Riita rajojen valvonnasta alkoi saman tien

Kymmenettuhannet ihmiset kulkevat päivittäin Britanniaan kuuluvan Gibraltarin ja Espanjan välisen rajan yli. Noin puolet liikenteestä koostuu työmatkalaisista.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Britannia ja Espanja pääsivät uuden vuoden aattona sopuun brexitiin liittyvistä järjestelystä, jonka perusteella Britannialle kuuluva, 34 000 asukkaan Gibraltar kuuluu vastaisuudessa Schengen-alueeseen. Näin vältetään tilanne, jossa Gibraltarin ja Espanjan välille syntyisi kova raja ja tuhannet rajan yli töissä kulkevat ihmiset eivät joutuisi päivittäisiin passijonoihin.

Rajanylittäjiä oli vuonna 2019 keskimäärin 28 500 päivässä ja heistä työmatkalaisia noin 15 000. Vertailun vuoksi, brexit-neuvotteluissa paljon suuremman huomion saaneen Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajan ylittää päivittäin noin 30 000 työmatkalaista.

Alustavan sopimuksen mukaan Gibraltarin liittyminen Schengen-sopimukseen poistaa erityishallintoalueen ja Espanjan 1,2 kilometriä pitkältä rajalta kaikki rajamuodollisuudet samaan tapaan kuin muiltakin Schengen-alueen sisärajoilta. Samalla Gibraltarin lentokenttä ja satama muuttuvat Schengen-alueen ulkorajoiksi.

 

Ensimmäinen riita sopimuksen tulkinnasta Espanjan ja Britannian välillä nousi vain pari päivää sopimuksen solmimisen jälkeen.