Brexitin tuoma rajabyrokratia ja kauppojen tyhjät hyllyt kiristävät hermoja – Pohjois-Irlannin satamissa pelätään väkivaltaisuuksia

Tulliviranomaisiin kohdistunut uhkailu pysäytti rajaliikenteen jo kertaalleen. Poliisi on lisännyt näkyvyyttään satamien liepeillä.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen raja oli yksi brexit-neuvotteluiden kipupisteistä. Pari kuukautta EU-eron siirtymäkauden jälkeen rajan pitäminen avoimena näyttää onnistuneen. Elämä Irlantien maarajalla jatkuu kuten ennenkin, eikä rajaa huomaa juuri muusta kuin siitä, että nopeusrajoituksissa mailit vaihtuvat kilometreiksi.

Pohjois-Irlannin satamissa tilanne on toinen.

EU ja Britannia sopivat, että Pohjois-Irlanti pysyy ainakin seuraavat neljä vuotta EU:n tullialueen piirissä. Tämä nähtiin ainoana keinona estää tullirajan syntyminen Irlannin saaren keskelle. Irlannin saarta halkova tulliraja olisi rikkonut Pohjois-Irlannin rauhansopimusta.

Käytännössä järjestely kuitenkin tarkoitti tullirajan syntymistä Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Brexit-siirtymäkauden päätyttyä muualta Britanniasta Pohjois-Irlantiin saapuvat tavarat on pitänyt tarkastaa ja tullata Pohjois-Irlannin satamissa ja lentokentillä.