Brexitin seuraukset pelottavat – rikkaat britit siirtävät talletuksiaan nyt ennätysmäärin Sveitsiin

Brexitin lisäksi omaisuuksien siirtoon rikkaita houkuttelee myös pelko työväenpuolueen mahdollisesta vaalivoitosta.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Sveitsi on yksi niistä harvoista maista, joiden kanssa Britannia on tähän mennessä onnistunut tekemään alustavan kauppasopimuksen brexitin jälkeisestä ajasta. Sopimuksen mukaan maiden taloussuhteet jatkuvat myös brexitin jälkeen ennallaan.

Toistaiseksi sovusta ovat hyötyneet erityisesti sveitsiläiset pankit ja tuhannet brittiläiset rikkaat, jotka ovat siirtäneet pääomiaan Sveitsiin ennätystahtia.

Uutistoimisto Reuters haastatteli lokakuun alussa nimettömiä sveitsiläisiä pankinjohtajia, joiden mukaan Britannian kansalaisten sijoitukset sveitsiläisiin yksityispankkeihin ovat muutaman viimeisen kuukauden aikana kolminkertaistuneet. Rahassa mitattuna kyse on vähintään noin 50–60 miljardin euron talletuksista.

Keskeisin syy omaisuuden siirtoihin on brexit. Brittirikkaat haluavat rahansa turvaan EU-eron mahdollisesti aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden varalta.

Tähän liittyvät myös pelot punnan kurssin laskusta, jonka ennakoidaan vain syvenevän brexitin jälkeen. Punnan arvo dollariin ja euroon nähden on kesäkuun 2016 brexit-kansanäänestyksen jälkeen heikentynyt 17–18 prosenttia.