Brasilia sai rasistisen, naisvihamielisen ja homofobisen presidentin – suosion salaisuus on yksinkertainen

Tutkija ei usko, että Jair Bolsonaro kykenee ratkaisemaan Brasilian kriisin.

Brasilia
Teksti
Silja Lanas Cavada

Äärioikeistolainen Jair Bolsonaro on voittanut Brasilian presidentinvaalit. Ennakkosuosikkina pidetty Bolsonaro, 63, sai 55 prosenttia äänistä vaalien toisella kierroksella. Vastaehdokkaan Brasilian työväenpuolueen Fernando Haddadin, 55, äänimäärä jäi 45 prosenttiin.

Brasilia saa presidentin, joka on avoimen rasistinen, naisvihamielinen ja homofobinen. ”Capitaona” tunnettu Bolsonaro on entinen armeijan upseeri, joka on palvellut viimeiset 27 vuotta parlamentin alahuoneessa rivijäsenenä.

Samaan aikaan kun Brasilian lippuun kääriytyneet miljoonat kannattajat juhlivat Bolsonaron voittoa, vaalien tulos tuo väistämättä mieleen ikäviä kaikuja Latinalaisen Amerikan väkirikkaimman maan menneisyydestä.

Tuleva presidentti ihailee avoimesti Brasilian sotilasdiktatuurin (1964-1985) aikaa, jolloin satoja ihmisiä tapettiin ja tuhansia kidutettiin. Hän on ensimmäinen armeijan edustaja Brasilian presidenttinä sitten vuoden 1946.

Vaalikampanjan aikana nousi huoli siitä, mitä Brasilian demokratiakehitykselle käy, jos äärioikeiston ehdokas nousee valtaan. Nyt Brasilia on tämän kysymyksen edessä.