BP aloitti uuden pelastusyrityksen Meksikonlahdella - katso kuvakooste

BP
Teksti
Netta Vuorinen
Öljy palaa Louisianan rannikon tuntumassa. Kuva Patrick Semansky / AP / Lehtikuva.

Öljy-yhtiö BP lopetti öljyn keräämisen Meksikonlahdella räjähtäneen öljylautan rikkoutuneesta putkesta eilen, jotta uusi pelastusyritys pääsisi alkamaan. Öljyjätti aikoo sovittaa vuotokohdan päälle aiempaa tiukemman kuvun ja sulkea sen venttiilit lisätäkseen öljytaskuun entistä suuremman paineen.

Yritys on lähinnä kokeilu, ja jo alkutaipaleella on tullut mutkia matkaan. Tänä aamuna näytti edelleen siltä, että kuvun yläosasta vuotaa öljyä. BP:n tiedottajan mukaan yhtiö löysi vuodon yhden venttiilin saumakohdasta. Vikaa korjataan paraikaa.

Meksikonlahti
Imurointilaitteet keräävät öljyistä vettä puhdistettavaksi. Kuva Patrick Semansky / AP / Lehtikuva.

BP:n kokeilu viivästyi vuorokaudella viranomaisten vuoksi. Hallituksen leivissä olevat tutkijat epäilivät, että paineen lisääminen saattaisi aiheuttaa merenalaiseen öljytaskuun nykyistä suuremmat vauriot ja pahentaa tilannetta entisestään. Huoli on aiheellinen – mikäli koe menisi mönkään, öljyä saattaisi alkaa vuotaa muualtakin kuin rikkoutuneesta putkesta.

Kokeilu pääsi kuitenkin alkamaan lisätutkimusten jälkeen. BP ilmoitti myös lopettavansa uusien porausreikien kairaamisen pelastusyrityksen ajaksi riskejä minimoidakseen.

Meksikonlahti
Tältä näyttää Louisianan rannikolla nyt. Kuva Patrick Semansky / AP / Lehtikuva.

Jos uuden kuvun vuoto saadaan tukituksi, BP tutkii pelastusyrityksen toimivuutta ja vaikutuksia. Jos koe onnistuu, uuden kuvun venttiilit pysyvät suljettuina ja öljyvuoto kenties lakkaa – ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun lopun.

Mikäli uusi kupu ei toimi ja venttiilit joudutaan avaamaan, öljynkeräysprosessien palauttaminen entiselle tasolle vie todennäköisesti viikkoja. Öljyä on kuvun lisäksi kerätty erilaisilla imurointilaitteilla sekä hävitetty kontrolloiduilla öljypaloilla.

Lue kaikki SK:n jutut Meksikonlahden öljykatastrofista SK:n Teemat-osiosta.

Lähde New York Times