Boris Nemtsovin murhasta pidätetyt – ”Tuskin edes tiesivät uhrin nimeä”

Onko kunniamerkillä palkittu Tšetšenian johtaja ”Kremlin pääsuojelija”, kysyy Venäjän kriittinen nettimedia.

Boris Nemtsov
Teksti
Anne Kuorsalo

Kunnioituksesta lukijoita kohtaan ei tarvitse luetella syitä, miksi Boris Nemtsovin murhasta pidätetyt eivät sovi teon suunnittelijoiksi. He tuskin tiesivät ennen tekoa edes Nemtsovin nimeä, arvioi Aleksi Kondaurov Jezhednevnyj zhurnalissa.

Kondaurov varoittaa, että yhteiskunnan ajatteleva osa ja länsi kokonaisuudessaan ovat taipuvaisia syyttämään teosta henkilökohtaisesti presidentti Vladimir Putinia, ellei murhan taustavoimia saada selville.

Kondaurovin mukaan pidätykset tšetšeenilinjalla syövät Putinin arvovaltaa, koska näyttävät hänen heikkoutensa presidenttinä. Putinin kun pitää Kondaurovin tulkinnassa suostua Moskovasta itsenäisen voimakeskuksen olemassaoloon ja sen kykyyn horjuttaa maan tilannetta milloin tahansa.

Kondaurovilla on poikkeuksellisen laaja kokemus valtarakenteista, sillä hän ehti olla Mihail Hodorkovskin Jukosin palveluksessa ennen kuin siirtyi presidentti Putinin hallintoon vuosiksi 20012003. Sitten ura eteni kommunistisen puolueen kansanedustajaksi, ja hän on edelleen puolueen jäsen.

Myös murhatun Nemtsovin läheiset tukijat arvioivat Gazeta.russa, että pidätetyt ovat teon tekijöitä, mutta eivät sen enempää.