Boris Johnson voittoon – kovan brexitin todennäköisyys kasvanut, eniten kärsiville jäsenmaille luvassa taloudellista tukea

Konservatiivipuolueen uudelle puheenjohtajalle Boris Johnsonille kiristäminen on keskeinen keino, jolla hän on luvannut saada EU:lta haluamansa erosopimuksen.

Boris Johnson
Teksti
Mika Horelli

Euroopan unionin komission puheenjohtajana marraskuussa aloittava Ursula Von der Leyen on ilmoittanut, että EU on valmis tukemaan taloudellisesti Britannian EU-erosta pahiten kärsiviä maita.

Von der Leyen totesi 18. heinäkuuta, että tukeen on valmius, jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta lokakuun lopussa.

Hän vertasi tilannetta siihen, kuinka Yhdysvalloista vuonna 2008 alkaneen taantuman seurauksena muut EU-maat osoittivat solidaarisuutta romahduksesta Euroopassa eniten kärsineelle Saksalle.

Jo aikaisemmin on spekuloitu muiden EU-maiden avusta eniten brexitistä kärsiville jäsenille. Työtään lopetteleva Jean-Claude Junckerin komissio on kuitenkin varonut ottamasta kantaa asiaan, jonka on tiedetty kaatuvan joka tapauksessa uuden komission vastuulle. Vanha komissio eroaa tehtävästään samana päivänä, kun brexitin pitäisi nykyisen aikataulun mukaan toteutua.