Boris Johnson antoi vaalilupauksia, jotka syövät toisensa – nyt valittava, mitkä aikoo pitää

Johnson lupasi muun muassa 50 000 uutta sairaanhoitajaa ja vähemmän maahanmuuttajia. Ulkomaisista työntekijöistä riippuvaisella hoitoalalla on jo nyt huutava pula työvoimasta.

Boris Johnson
Teksti
Mika Horelli

Boris Johnsonin konservatiivipuolue voitti Britannian parlamenttivaalit 12. joulukuuta 2019 selvin luvuin. Nyt Johnsonin on ryhdyttävä lunastamaan vaalikampanjan aikana antamiaan lupauksia. Pulmallista Johnsonin kannalta on se, että hänen vaalikampanjansa perustui osittain lupauksiin, joita on mahdotonta sovittaa yhteen.

Johnsonin keskeisiin vaalilupauksiin ovat brexitin loppuunsaattamisen ohella kuulunut muun muassa lupaus siitä, että Britannian kansallinen terveydenhoitojärjestelmä NHS palkkaa yksin Englantiin 50 000 uutta sairaanhoitajaa ja lisää kansalaisten lääkärinvastaanottoaikoja 50 miljoonalla. Uusia sairaaloita hän on luvannut rakentaa maahan 40.

On kuitenkin täysin mahdotonta toteuttaa lupauksia samaan aikaan, kun ulkomaisista työntekijöistä riippuvaisella NHS:lla on huutava pula sairaanhoitajista ja Johnson on toisaalla luvannut pudottaa nettomaahanmuuttajien määrän alle sataantuhanteen ihmiseen vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pula ammattitaitoisesta sairaanhoitohenkilöstöstä vain pahenee entisestään.

Lisäksi jo ennen vaaleja paljastui, että Johnsonin hallitus oli todellisuudessa varannut rahaa vain kuuteen uuteen sairaalaan ja luvatuista 50 000 uudesta hoitajasta todellisuudessa 20 000 olisi jo ennestään hoitajia. Heidät vain siirrettäisiin uusiin työsuhteisiin.