Boko Haram kiihdyttää iskujaan

Miljoonien ihmisten Twitter-kampanja ei pelastanut Nigerian koulutyttöjä.

Boko Haram
Teksti
Hannu Pesonen

Nigeriassa jalkapallon MM-pelejä ei nähdä maksuttomilta kanavilta. Niitä seurataan toreille kyhätyissä epävirallisissa kisakatsomoissa pientä maksua vastaan.

Joukkotapahtumat ovat ääri-islamilaisen terroristijärjestön Boko Haramin suosima kohde. Se on vuodesta 2009 asti tehnyt iskuja hallitusta vastaan. Sen tavoitte on perustaa Pohjois-Nigerian muslimialueille jyrkän vanhoillinen islamilainen valtio. T-paitojen, koulunkäynnin ja äänestämisen tavoin jalkapallokin on sen mielestä länsimainen kuolemansynti. Kisakatsomoissa räjähtäneet pommit ovat surmanneet jo kymmeniä ihmisiä.

Kolme kuukautta sitten sosiaalinen media heräsi, kun Boko Haram ryösti lähellä Kamerunin rajaa 276 pääasiassa kristittyä tyttöä. He olivat tulleet hyökkäysvaaran takia muuten jo suljettuun keskikouluun päättökokeisiin.

”Bring Back Our Girls” -kampanja keräsi hetkessä kolme miljoonaa twiittiä heidän vapauttamisekseen. Se pakotti Nigerian presidentti Goodluck Jonathanin ja maan armeijan lupaamaan, että tytöt vapautetaan ja maan pohjoisosat rauhoitetaan.

Nopeaa innostusta on kuitenkin seurannut nopea unohdus: kateissa on yhä 219 tyttöä ja terrorijärjestön iskut ovat vain kiihtyneet. Kolmeen osavaltioon julistettiin toukokuussa 2013 poikkeustila. Siitä huolimatta järjestön iskuissa on tänä vuonna kuollut yli 2 000 ihmistä. Hyökkäykset ovat ajaneet ainakin puoli miljoonaa ihmistä kodeistaan. Koulukaappauksen jälkeen iskuja on ollut lähes päivittäin ja niissä on kuollut toista tuhatta ihmistä.