Bin Ladenin kuolema: Kaksoisolennoilla voi hämätä kansaa, muttei laboratoriota

Dna
Teksti
Marko Hamilo
Osama bin Laden
Neljä aitoa – tiettävästi. Osama bin Laden esiintyi lukuisilla videoilla. Pentagon julkisti kuvan eri otoista Pakistanin Abbottabadissa tehdyn surmaiskun jälkeen. Kuva Pentagon / Reuters / Lehtikuva.

 

 

Löysikö ja tappoiko Yhdysvallat oikean Osama bin Ladenin? Entä jos Osamalla oli kaksoisolentoja uskottavan oloisissa kulisseissa?

Salaliittoteoreetikot eivät ehkä koskaan usko, että Yhdysvaltain erikoisjoukot ovat oikeasti mitään iskua Osaman nappaamiseksi Pakistanissa tehneetkään. Erikoisjoukot voivat kuitenkin olla käytännöllisesti katsottuna varmoja siitä, että he ovat napanneet oikean miehen. Dna-laboratorio pystyy selvittämään kuolleen ihmisen identiteetin parissa tunnissa, kertoo tiedetoimittaja Christie WilcoxScientific American -lehden verkkopalvelussa.

Tunnistamiseen riittää pieni kudosnäyte esimerkiksi sylkeä, verta, hiuksia tai ihoa – muutama solu riittää. Yhdysvaltalaisilla oli Osaman ruumis kokonaisuudessaan, joten heillä ei ollut mitään vaikeuksia ottaa laboratoriolle sopivaa näytettä.

Näytteen solut tai kudos laitetaan liuokseen, joka rikkoo solukalvon ja vapauttaa dna:n solun tumasta. Näytettä haudutetaan kymmenisen minuuttia 65 asteen lämpötilassa. Kaiken kaikkiaan näytteen ottamiseen ja valmisteluun kuluu vain varttitunti.

Kun dna-näyte on valmisteltu, sitä monistetaan niin sanotulla polymeraasiketjureaktiolla. Se on menetelmä, jolla hyvin pienestä dna-näytteestä saadaan muutamassa tunnissa monistettua miljardikertainen määrä samaa dna:ta. Varsinaiseen tunnistamiseen kun tarvitaan paljon enemmän kuin muutaman solun dna.

Yhdysvaltalainen biokemisti Kary Mullis kehitti tekniikan vuonna 1983, ja hän sai keksinnöstään kemian Nobel-palkinnon vuonna 1993.

”Sormenjälki” dna:sta

Menetelmä käyttää hyväkseen dna:n kaksoiskierteen taipumusta aueta korkeissa lämpötiloissa. Näytettä vuoroin kuumennetaan noin 95 asteeseen ja jäähdytetään taas 45-65 asteeseen. Viileämmässä lämpötilassa lyhyet rna-pätkät, niin sanotut alukkeet, kytkeytyvät haluttuihin kohtiin dna:ssa.

Lämpötila nostetaan alukkeiden kytkeytymisen jälkeen 72 asteeseen, jossa kuumaa kestäviltä bakteereilta lainattu polymeraasientsyymi aloittaa vastinjuosteen luomisen yksisäikeiselle dna:lle. Kun entsyymi on tehnyt tehtävänsä, juosteet avataan taas lähes sadan asteen lämpötilassa.
Yhdessä syklissä dna:n määrä kaksinkertaistuu. Kun sykliä toistetaan parikymmentä kertaa, kopioita syntyy jo miljoonia. Kaiken kaikkiaan siihen kuluu aikaa pari tuntia.

Henkilön tunnistamisessa käytetään alukkeita, jotka kopioivat noin viittätoista proteiineja koodaamatonta aluetta genomissa. Todennäköisyys, että kaikki 15 aluetta olisivat samat kahdella ihmisellä, jotka eivät ole toisilleen läheistä sukua, on olemattoman pieni.

Tunnistuksessa ei olla kiinnostuneita dna:n emäsjärjestyksestä, vaan tiettyjen toisteisten pätkien määrästä eli dna-juosteen pituudesta tietyssä kohtaa genomia. Nämä toistuvat dna-pätkät on merkitty fluoresoivalla merkkiaineella, jota voidaan lukea koneellisesti. Näin on syntynyt dna-sormenjälki, jota voi verrata automaattisilla laitteilla toiseen vastaavaan.

Tähän vaiheeseen kuluu noin tunti, ja koko prosessiin alle viisi tuntia.

Ainakin samaa sukua

Tiettävästi Yhdysvalloilla ei ollut ennestään Osamasta minkäänlaista kudosnäytettä, johon uutta näytettä olisi voitu verrata. Näytettä verrattiinkin Osaman puolisiskoon, joka kuoli aivosyöpään Bostonissa vuosia sitten.

Dna-testi vahvisti siis ainakin sen, että Yhdysvaltain erikoisjoukot ottivat kiinni Osaman puolisiskon puoliveljen. Osama oli äitinsä ainoa lapsi, joten täyssisaruksia hänellä ei ollutkaan. Osaman isä oli naimisissa 22 naisen kanssa ja sai yli 50 lasta, joten puolisisaruksia Osamalla riittää. Jos Yhdysvallat nappasi Osaman kaksoisolennon, ainakin hän kuului bin Ladenien sukuun.

Liika suojautuminen paljasti

Maailman etsityin terroristi Osama bin Laden löytyi Pakistanin pääkaupungin liepeiltä perinteisten tiedustelumenetelmien ansiosta, kirjoittaa toimittaja Gary StixScientific Americanin verkkopalvelussa.

Kukaan ei tiedä varmasti, mitä kaikkea puhelin- ja internetliikennettä Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset pystyvät salakuuntelemaan. Niinpä Osama olikin eristänyt piilopaikkansa kaikesta puhelin- ja internetiliikenteestä.

Lautasantennit mahdollistivat televisiolähetysten vastaanottamisetn, mutta mitään signaalia ei kulkenut talosta ulospäin.

Osama löytyi, koska Yhdysvallat osasi pelata piiloleikkiä myös vanhanaikaisen tekniikan säännöillä. Piilopaikka herätti epäilyksiä, koska se näytti olevan tarpeettoman hyvin suojattu. Sen porttien läpi kulki pakistanlainen mies, joka ei vaikuttanut varakkaalta.

Internet- ja puhelinyhteyksien puuttuminenkin saattoi lopulta olla epäilyttävä tekijä. Miksi kukaan lainkuuliainen ihminen, jolla on varaa linnoittautua monta metriä korkeiden muurien taakse, ei käyttäisi puhelinta tai internetiä?