Bidenin voitto oli karvas pettymys Unkarin Orbánille – "Hänellä oli vain suunnitelma A"

Puolan ja Unkarin nykyjohto pelkäävät ”Obaman kauden paluuta”, arvioi tutkija Katalin Miklóssy Aleksanteri-instituutista.

Donald Trump
Teksti
Tuula Koponen

”Oliko Trumpin tukeminen Orbánilta huono idea”, kysyi  Unkarin valtapuolue Fidesziä tukevan Magyar Hírlap -sanomalehden ulkomaan toimituksen päällikkö Mariann Őry Twitterissä 7. marraskuuta ja vastasi.

”Minusta ei. Uskollisuus merkitsee pääministerille paljon. Demokraatit eivät pitäisi hänestä sen enempää, vaikka hän ei olisi kannattanut Trumpia.”

Unkarin pääministeri Viktor Orbánilla oli vain suunnitelma A, ja hänen valtakoneistonsa kampanjoi avoimesti presidentti Donald Trumpin jatkokauden puolesta. Nyt on selitysten vuoro. Tappion myöntäminen on vaikeampaa.

Unkarin valtamedia toisti uskollisesti Trumpin agendaa, jonka mukaan demokraatit syöksevät Yhdysvallat kaaokseen Joe Bidenin johdolla.

Ulkoministeri Péter Szíjjártó jopa kehotti Bideniä selvittämää omat ja poikansa korruptioepäilyt ukrainalaisessa Burisma-kaasuyhtiössä, kun Biden oli kampanjaillassaan lokakuussa niputtanut Valko-Venäjän lisäksi myös Unkarin ja Puolan totalitääristen valtioiden joukkoon.