Bidenin voitto haastaa Venäjää, mutta maa voi hyötyäkin siitä – USA:n uusi suunta ravistaa kansainvälisen politiikan asetelmia

Analyysi: Euroskeptikot, populistit ja nationalistit menettänevät Joe Bidenin myötä asemiaan, kun Donald Trumpin sanomisista ei voi ammentaa entiseen tapaan, kirjoittaa Venäjää seuraava toimittaja Maarit Uber.

Donald Trump
Teksti
Maarit Uber

Vladimir Putinin Venäjä idässä ja Donald Trumpin Yhdysvallat kauempana lännessä on ollut eurooppalaista realismia viime vuodet. Eurooppa on elänyt Trumpin vallan vuodet Venäjän ja Yhdysvaltojen ristitulessa, johon Kiinan vaikutusyritysten voimistuminen on tuonut oman lisänsä.

Jos Trump olisi voittanut, sama meno olisi todennäköisesti jatkunut. Joe Bidenin nousu Yhdysvaltojen presidentiksi luo uuden todellisuuden, jossa myös Venäjän on alettava elää.

Kansainvälinen yhteisö, Venäjä mukaan lukien, saa edeltäjäänsä vakaamman presidentin myötä pienen hengähdystauon. Bidenin ennustettavuus ja rationaalisuus voivat johtaa eräiden Venäjääkin huolestuttavien kansainvälisten suhteiden epävarmuuksien vähenemiseen. Aiempaa ammattimaisempi politiikka on eräissä suhteissa positiivinen asia jopa Kremlin kannalta.

Euroopan vaikeudet Venäjän suhteen jatkuvat riippumatta siitä, kuka Yhdysvaltoja hallitsee. Venäjän kanssa on vaikea tehdä yhteistyötä antamatta periksi omista asemista.

EU ei ole halunnut poistaa pakotteita, jotka se on asettanut Venäjää vastaan Ukrainan tilanteen vuoksi. Ukrainan jo seitsemättä vuotta jatkuvalle konfliktille ei ole näkyvissä ratkaisua. Venäjän samaan aikaan monella rintamalla jatkama informaatiovaikuttaminen ei helpota tilannetta.