Berliinissä juhlitaan muurin murtumista ja kuiskitaan uusista EU-pomoista

Berliinin muuri
Teksti
Jyrki Karvinen
Angela Merkel ja Mihail Gorbatšov Berliinissä 9. marraskuuta 2009. Kuva Eckehard Schulz / AP / Lehtikuva.

Berliinin muurin murtumisen 20-vuotisjuhlissa koetaan kaksi domino-ilmiötä: liittokansleri Angela Merkel tyrkkää Brandenburgin portilla nurin muuria kuvaavaan domino-palikoiden ketjun. Samaan aikaan EU-johtajat pyrkivät avaamaan oman dominopelinsä EU-nimityksistä.

Kun Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ovat kertoneet, millaisen henkilön tai kenet he haluavat yhteisehdokkaakseen EU:n presidentiksi, peli on avattu. Seuraava siirto on EU:n ulkoministerin nimestä sopiminen, ja sen jälkeen komission salkkujako.

EU-päämiesten muurin murtumisen juhlallisuudet alkavat Saksan liittopresidentti Horst Kohlerin vastaanotolla ja puheella alkuillasta, jatkuvat juhlatilaisuudella ja Saksan valtio-orkesterin konsertilla Brandenburgin portilla, jonka jälkeen siirrytään yhdeksän jälkeen illalla Merkelin tarjoamalle illalliselle. Juhlatilaisuuden puhujalista on kova: Merkel, Sarkozy, Britannian pääministeri Gordon Brown, Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedev. Paikalla ovat myös rauhannobelistit Kofi Annan, Muhammed Yunus ja Mihail Gorbatšov.

EU-päämiehet käyttävät juhlinta-aikaa myös EU:n tulevista huippunimityksistä kuiskutteluun, epävirallisesti ilman etukäteen järjestettyjä tapaamisia.

Berliiniin maanantaina iltapäivällä matkustaneen pääministeri Matti Vanhasen lähipiiristä sanotaan eniten odotetettavan sitä, saadaanko Merkelin ja Sarkozyn yhteisehdokkaasta EU:n presidentiksi mitään valaistusta.

Berliinissä odotetaan myös vuorossa olevan EU:n puheenjohtajamaa Ruotsin pääministeri Frederik Reinfeldtiltä tietoa siitä, milloin hän järjestää EU:n nimityksistä päättävän päämiesillallisen Brysselissä. Maanantaina Vanhasen esikunnassa tiedettiin vain se, että kutsua ei ole vielä tullut. Se tarkoittaa, että nimitykset tapahtuvat aikaisintaan tämän viikon torstaina tai perjantaina järjestettävällä illallisella. Nimitysten läheisyydestä kertoi se, että niitä koskevaa todellista tietoa ei ollut maanantaina enää missään liikkeellä.

Suomen komissaariehdokkaan, laajentumiskomissaari Olli Rehnin lähipiiristä määritellään kiinnostaviksi salkuiksi ne, joihin sisältyy Venäjä-yhteys.

Sellaisia ovat ennen muuta kauppakomissaarin, talouskomissaarin ja energiakomissaarin salkut. Jonkin niistä saamiseen Rehnillä on mahdollisuudet. EU:n ulkoministeriksi pienen jäsenmaan euroliberaaleihin kuuluvalla ehdokkaalla ei ole ollut todellisia mahdollisuuksia pitkään aikaan.

Vanhanen on todennut haluavansa Rehnille mahdollisimman ”painavan” salkun. Sellaisiksi hän voi määritellä komissiossa ainakin 14 eri tehtävää.

Jos Vanhanen neuvotteluissaan onnistuu eli Rehn ei putoa komissaarina täysin farmisarjaan, on hänen kädessään ensi vuoden alusta jokin seuraavista salkuista (suluissa nykyinen komissaari): sisämarkkinat ja palvelut (Irlannin Charley McCreevy), kauppapolitiikka (Britannian Catherine Ashton), yritys- ja teollisuus (Saksan Günter Verheugen), energia-asiat (Latvian Andris Pielbalgs), kilpailuasiat (Hollannin Neelie Kroes), maatalous (Tanskan Mariann Fischer Boel), aluepolitiikka (Puolan Pawel Samecki), kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu (Belgian Karel de Guch), laajentumisasiat (Olli Rehn), ympäristöasiat (Kreikan Stavros Dimas), ilmasto (uusi salkku), talous- ja rahapoliittiset asiat (Espanjan Joaquin Almunia), tieto- ja yhteiskunta (Luxemburgin Viviane Reding) ja tiede ja tutkimus (Slovenian Janez Potonicnik).

EU:n nimitysdominon on määrä olla ohi viimeistään 23. marraskuuta, jolloin komission nimitykset hyväksyvä Euroopan parlamentti kokoontuu Strasbourgiin täysistuntoon. Mutta päämiesten kokoontuessa Berliiniin kaikki nimityksiä koskevat kysymykset olivat auki, myös aikataulu.