Berliini tarjoaa kylmän sodan historiaa kuin Rooma ja Ateena antiikin ajan nähtävyyksiä – turisteja käy vuosittain liki 14 miljoonaa

Berliinin imagoa hallitsee edelleen muuri, jonka murtumisesta tulee kuluneeksi 30 vuotta.

Berliini
Teksti
Teppo Tiilikainen

Berliinissä muistellaan tällä viikolla kaupunkia jakanutta muuria ja sen murtumista 30 vuotta sitten. Alkueräisillä tapahtumapaikoilla on  ulkoilmanäyttelyjä, teatteri- ja videoesityksiä sekä keskustelutilaisuuksia Berliinin jaosta, kylmän sodan ajasta ja  syksyn 1989 rauhallisesta vallankumouksesta, joka johti seuraavana vuonna Itä- ja Länsi-Saksan yhdistymiseen.

Juhlinta huipentuu lauantai-iltana 9. marraskuuta Brandenburgin portilla järjestettävään konserttiin. Tilaisuuden pääpuhujina ovat Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier sekä entinen kansalaisoikeustaistelija ja turvallisuuspoliisi Stasin arkistojen johtaja Marianne Birthler.

 

Berliini on täynnä historian kerrostumia. Se oli kylmän sodan pääkaupunki, eikä se häpeile menneisyyttään. Berliini tarjoaa matkailijoille kylmän sodan historiaa samalla tavalla kuin Rooma ja Ateena antiikin ajan nähtävyyksiä.

Berliinissä käy vuosittain lähes 14 miljoonaa matkailijaa, joista runsas puolet on saksalaisia. Se on paljon 3,5 miljoonan asukkaan kaupungissa. Turismi tuo työtä ja rahaa, mutta suosituimpien kaupunginosien tungos ja ruuhkat ärsyttävät asukkaita. Esimerkiksi AirBnB:n majoitustoiminnalle on pantu tiukkoja rajoituksia.