Belgiassa sinkkumiehet tarjosivat majoitusta Ukrainasta paenneille nuorille naisille – viranomaiset torjuivat kaikki ehdotukset

Ainakin Saksassa, Puolassa ja Belgiassa on viitteitä ukrainalaispakolaisten hyväksikäytöstä tai sen yrityksistä.

Belgia
Teksti
Mika Horelli

Belgiassa on havaittu ensimmäiset yritykset käyttää seksuaalisesti hyväksi Ukrainan sodan pakolaisia, maan poliisi varoittaa.

Muun muassa yhteisöpalvelu Facebookissa pakolaisten auttamiseen perustetuissa ryhmissä on tarjottu majoitusta ”kauniille naisille tarkoin määritellystä ikäryhmästä”. Poliisi varoittaa, että riski erityisesti nuorten pakolaisten hyväksikäytöstä on todellinen ja pitää ottaa vakavasti.

Belgian poliisilla ei tällä hetkellä ole laillista mahdollisuutta tarkistaa avuntarjoajien taustoja. Joissakin kaupungeissa on kuitenkin ryhdytty toimiin ennaltaehkäisevästi.

Flanderin itäisimmän provinssin Limburgin kuvernööri Jos Lantmeeters sanoo, että viranomaisten on erittäin tärkeää huolehtia siitä, että lapsia tai nuoria pakolaisia ei sijoiteta seksuaalirikollisten koteihin. Limburgin eri kaupungeissa tähän on pyritty varautumaan, vaikka työkalu onkin suurpiirteinen.

”Kaikki sinkkumiehet, jotka ovat hakeneet mahdollisuutta majoittaa nuoria ukrainalaisnaisia tai lapsia on automaattisesti suljettu kokonaan avuntarjoajien ulkopuolelle”, Beringenin pormestari Thomas Vints kertoi Het Belang van Limburg-lehdelle.