Belgialaisprofessori pöyristyttää kommenteillaan: vaatii seksuaalivähemmistöjä piilottamaan suuntautumisensa muslimikaupunginosissa

Lausunnot ovat herättäneet voimakkaan vastareaktion. Monen belgialaisen mielestä muslimien pitäisi mukautua maan liberaaliin kulttuuriin, ei päinvastoin.

Belgia
Teksti
Mika Horelli

Belgiassa on noussut julkinen häly Leuvenin yliopiston kulttuurien välisen tutkimuksen professorin Johan Lemanin lausunnoista. Lemanin mielestä seksuaalivähemmistöjen pitäisi välttää suuntaumuksensa julkista osoittamista Brysselin Molenbeekin kaltaisissa kaupunginosissa, joissa asuu suuri muslimivähemmistö.

Kommentit olivat vastaus Molenbeekissa asuvan tunisialaistaustaisen TV-journalisti Riad Bahrin protestointiin siitä, ettei hän häirinnän vuoksi voi elää avoimesti homona kotikaupunginosassaan.

Lemanin mukaan kaupunginosan erityisluonteen pitäisi olla selvä jokaiselle Molenbeekistä asunnon hankkivalle. Hänestä esimerkiksi vapaamielisten flaamien ei tulisi tieten tahtoen asettua Molenbeekiin asumaan.

Molenbeek, viralliselta nimeltään Molenbeek-Saint-Jean, on noin 95 000 asukkaan kaupunginosa Brysselissä. Hallinnollisesti se muodostaa yhden Brysselin osavaltion 19 erillisestä kunnasta.

Alueen itäosassa asuu suuri marokkolaistaustainen muslimivähemmistö. Pariisin marraskuun 2015 terrori-iskujen tekijöistä osa oli nimenomaan Molenbeekin marokkolaistaustaisia muslimeja. Kaupunginosasta on myös lehtitietojen mukaan lähtenyt kymmeniä tai jopa satoja ihmisiä Syyriaan ja Irakiin taistelemaan Isisin joukoissa.