Belgia yhdistää Euroopan jihadisteja: Asekauppa rehottaa, tiedustelu ontuu – ”Tarvitaan lisää valvontaa”

Yksi suurimmista ongelmista on riittämätön rajavalvonta, sanoo tutkija.

Belgia
Teksti
Anna Kokko

BRYSSEL – Pariisin terrori-iskujen jälkeen terroristeja jahdattiin myös Belgiassa. Ranskan presidentti François Hollanden mukaan terroriteot oli ”suunniteltu Syyriassa ja järjestetty Belgiassa”.

Ainakin kaksi Pariisin iskujen tekijöistä, Bilal Hadfi ja Brahim Abdeslam, asui Belgiassa. Molemmilla oli Ranskan kansalaisuus, belgialaislehti Le Soir raportoi.

Belgian erikoisjoukot etsivät Abdeslamin veljeä Salehia Brysselin huonomaineisen Molenbeekin kaupunginosasta tuloksetta maanantaina 16. marraskuuta. Veljeä epäillään osallisuudesta terrori-iskujen järjestämiseen, sillä yksi jihadistien käyttämistä autoista oli vuokrattu hänen nimellään.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun ääri-iskujen jäljet ovat johtaneet lähes 11 miljoonan asukkaan Belgiaan. Elokuussa 2015 junaiskua Brysselin ja Pariisin välillä yrittänyt Ayoub El Khazzani oli Brysselin Molenbeekin asukas – kuten myös tammikuussa Itä-Belgian Verviers’in kaupungissa kuoliaaksi ammutut kaksi jihadistia.

Toistuvat yhteydet Belgiaan ovat saaneet jotkut kutsumaan maata jopa Euroopan ”heikoksi lenkiksi” terrorismin vastaisessa taistelussa. Belgian sisäministeri Jan Jambon moitti itse, että erityisesti Brysselin viranomaisten jakautuneisuus vaikeuttaa tehokasta toimintaa.