Avustusjärjestöt Afrikassa luottivat venäläisiin lentokoneisiin – nyt ne ovat pahassa pulassa

Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on kieltänyt käyttämästä Venäjälle rekisteröityjä lentokoneita. Sen mukaan niillä lentäminen muodostaa suuren turvallisuusriskin.

Venäjä
Teksti
Mika Horelli

Useat YK:n erityisjärjestöt ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat joutuneet vakavaan pulaan Afrikassa sen jälkeen, kun Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO kielsi 15. syyskuuta alkaen käyttämästä Venäjälle rekisteröityjä lentokoneita ja helikoptereita.

YK:n kansainvälisissä rauhanturva- ja avustusohjelmissa käyttämistä koneista yli viidennes, 22 prosenttia, on ollut venäläistä kalustoa. Ranskalaisen Le Mondelehden mukaan YK:n käytössä on ollut muiden muassa 41 venäläisvalmisteista Mi-8 ja Mi-26 helikopteria ja kolme Antonov An-74 -rahtikonetta.

Varsinkin Sudanissa ja Burkina Fasossa meneillään olevat humanitääriset avustusohjelmat ovat joutuneet suuriin vaikeuksiin.

Kahdenkymmenen miljoonan asukkaan Burkina Fasossa noin kolme ja puoli miljoonaa ihmistä on riippuvaisia avustusjärjestöjen toimittamasta ruoka- ja lääkeavusta. Merkittävä osa tästä avusta on toimitettu perille ilmateitse – keskeisessä roolissa ovat olleet Venäjälle rekisteröidyt lentokoneet ja helikopterit.