Aurinkovoima lennätti maailman ympäri: mainostemppu - fysiikan lait estävät kaupallisen hyödyntämisen

Sähköllä voi olla merkittävä rooli lentoliikenteessä, mutta suoraan lentokoneiden voimanlähteeksi siitä ei ole, sanoo VTT:n tutkija.

aurinkoenergia
Teksti
Tuomas Pulsa
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Aurinkovoimalla toimiva lentokone on lentänyt ensimmäistä kertaa maapallon ympäri. Sveitsiläisten Bertrand Piccardin sekä André Borschbergin rakennuttama ja lentämä Solar Impulse 2 –kone laskeutui onnistuneesti Abu Dhabiin tiistaina 26. heinäkuuta.

Aurinkokennoilla kulkevan lentokoneen kyytiin haluavan ei silti kannata vielä innostua. Solar Impulsen matka kesti reilusti yli vuoden ja oli täynnä teknisiä ongelmia.

”Kuten koneen rakennuttajat itsekin totesivat, Solar Impulse on ensi sijassa uusiutuvan energian mainostemppu ja tietyssä mielessä vain Pelle Peloton –henkinen projekti, jolla ei edes yritetä haastaa nykyisiä lentokoneita”, sanoo johtava tutkija Pasi Vainikka tekniikan tutkimuskeskus VTT:ltä.

Vertailussa moderniin, fossiilista polttoainetta käyttävään lentokoneeseen Solar Impulse kalpeneekin lähes jokaisella mittarilla.

Ulkomitoiltaan heinäsirkkamainen Solar Impulse on massiivinen. Sen siipien kärkiväli on 72 metriä, mikä on pidempi kuin Jumbo jetinä tunnetulla Boeing 747-matkustajakoneella.