Astronauttien kouluttaja Kimmo Nieminen kehittää nyt avaruusalusta – Mars-lennoista hyötyisivät kaikki

Nasan keksintö suojelee suomalaispoikaa syövältä.

avaruuslennot
Teksti
Pasi Kivioja

HOUSTON, TEXAS, USA – Tämän se pitäisi olla: baari, jossa astronautit käyvät, jos astronautit nyt yleensä baarissa käyvät. On perjantai-iltapäivä, eikä paikalla näy ensimmäistäkään kansallissankaria. Boondoggles-pubin seinällä on kuitenkin kehyksissä rivi astronauttien kuvia ja nimikirjoituksia sekä teksti, jossa ”Nasan naapuri” toivottaa tervetulleeksi matkalaiset maasta ja avaruudesta.

Muutaman mailin päässä sijaitsee Lyndon B. Johnsonin avaruuskeskus. Se kuuluisa ”Houston”, jolle Apollo 13:n miehistö raportoi ongelmasta huhtikuussa 1970, kun aluksen happitankki räjähti yli 300 000 kilometrin päässä Maasta ja miehistö joutui hengenvaaraan.

Boondoggles-pizzapubi ylpeilee seinällään olevassa taulussa sillä, että sen suosikkiasiakas on William ”Shep” Shepherd, kansainvälisen avaruusaseman ISS:n ensimmäinen komentaja.

Viihteelle lähteneitä avaruuden sankareita ei siis näy, mutta kulmapöydässä istuu mies, joka on opettanut astronauteille avaruuskävelyä. Porilainen insinööri ja entinen Suomen merivoimien taistelusukeltaja Kimmo Nieminen, 44, aloitti Nasassa avaruusaseman robottien testipilottina vajaat kaksikymmentä vuotta sitten. Sitä ennen hän oli ohjannut pienoissukellusvenettä Etelä-Kiinan merellä, korjannut öljynporauslauttoja veden alla, ollut mukana mereen syöksyneiden lentokoneiden onnettomuustutkinnoissa ja Israelin armeijan kadonneiden helikoptereiden etsinnöissä.

Nasassa Nieminen siirtyi robottikuljettajan työn jälkeen testaamaan avaruuspukuja. Sittemmin hän on muun muassa opettanut astronauteille painottomassa tilassa liikkumista ja kehittänyt astronauttien koulutusta.