Arvio: Kova brexit veisi valtavasti työpaikkoja myös unionin jäsenmaista – mittava vaikutus Suomeenkin

Britannian sopimukseton ero EU:sta iskisi pahiten Irlantiin, Belgiaan ja Hollantiin.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Belgialaisen Leuvenin yliopiston julkistaman tutkimuksen mukaan Britannian EU-ero ilman sopimusta aiheuttaisi jäljelle jäävissä 27 EU-maassa yhteensä noin 1,2 miljoonan työpaikan menetyksen. Jos erosopimus saadaan aikaan, työpaikkoja menetettäisiin arviolta vain noin 284 000.

Sopimukseton brexit rokottaisi näiden EU-maiden bruttokansantuotetta keskimäärin noin 1,54 prosenttia, kun sopimuksen kanssa eron vaikutus olisi noin 0,38 prosenttia.

Professori Hylke Vandenbusschen johtama, Flanderin osavaltion tilauksesta tehty tutkimus arvioi kovan ja pehmeän eron suoria ja epäsuoria vaikutuksia Belgiassa ja muissa EU:n jäsenmaissa. Jos Yhdistynyttä kuningaskuntaa ei huomioida, brexit tulee kaikissa tapauksissa iskemään kovimmin Britannian lähimpiin naapureihin Irlantiin, Belgiaan ja Hollantiin. Vaikutukset tuntuvat kuitenkin merkittävinä Ruotsia ja itäistä Keski-Eurooppaa myöten.

Suomeenkin brexit vaikuttaa, mutta vaikutus on paljon vähäisempi kuin Britannian naapureihin: menetyksen arvioidaan olevan 2 400–9 100 työpaikkaa eron luonteesta riippuen.

Työpaikkojen arvioituja menetyksiä Euroopan maissa