Argentiina palasi maailmantalouteen 15 vuoden korpivaelluksen jälkeen

Tangon, pihvin ja jalkapallon maa maksoi viime perjantaina yli 9,5 miljardia dollaria amerikkalaisille pääomasijoittajille ja pääsi heti takaisin sijoittajien suosioon.

Argentiina
Teksti
Markku Saksa

Latinalaisen Amerikan kolmanneksi suurin kansantalous ei saanut 15 vuoteen velkaa mistään, vaan joutui elämään käteisillä rahoilla. Nyt tukala ajanjakso on päättynyt. Argentiinaan odotetaan jopa nousukautta, kun rahaa alkaa taas virrata maahan.

Keskustaoikeistolainen presidentti Mauricio Macri iloitsi korpivaelluksen päättymisestä. Vapaakauppaa ja avointa taloutta ajava Macri julisti, että Argentiina on palannut muun maailman yhteyteen.

”Haluamme olla ennustettavia, järkeviä ja kunnioittaa pelin sääntöjä. Hallitus ryhtyy nyt todenteolla toimiin, jotta saamme edistystä aikaan”, sanoi joulukuussa virkaan valittu Macri.

Sijoittajien luottamus Argentiinan talouteen palasi heti, kun rahat siirtyivät New Yorkissa kahden velkojana olleen sijoitusrahaston tileille. Ikään kuin hyvityksenä Argentiinan keskuspankki sai valtion velkakirjoja kaupaksi 16,5 miljardilla dollarilla. Kaupaksi olisi mennyt jopa kaksinkertainen määrä, kertoi talousministeri Alfonso Prat-Gay.  Ostotiedusteluja oli yli 60 miljardilla.