Saudiliittouma rakoilee Jemenissä

Arabiemiraattien päätös vetää maajoukkonsa pois Jemenistä varmistaa, etteivät saudit voi voittaa aloittamaansa tuhoisaa sotaa.

ulkomaat
Teksti
Hannu Pesonen

Arabiemiraatit on heinäkuussa vetänyt melkein kaikki maajoukkonsa pois Jemenistä, jossa se on sotinut osana Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Saudiliittouman tavoitteena on palauttaa valtaan presidentti Abdrabbuh Mansur Hadin hallitus, jonka Iranin tukemien huthikapinallisten asejoukot syrjäyttivät vuonna 2014.

Liittouman maasodankäynti on ollut lähes kokonaan Arabiemiraattien vastuulla. Noin 5 000 sotilaan yllättävä poisveto merkitsee käytännössä sitä, ettei liittouma voi voittaa sotaa, jonka saudien kruununprinssi Mohammed bin Salman käynnisti keväällä 2015 osana saudien ja Iranin alueellista valtataistelua.

Kruununprinssi ilmoitti tuolloin liittouman voittavan sodan muutamassa viikossa. Toisin on käynyt: saudiliittouman noin 20 000 ilmaiskua ja saartotoimet ovat luoneet Jemeniin humanitaarisen kriisin, joka on YK:n mukaan maailman pahin. Yli puolet 29 miljoonasta jemeniläisestä elää nälänhädän partaalla.